Selamun aleykum.

Hocam, internet ve tv’lerde çokça reklamını gördüğümüz bir çorap / mest var. Mestin şartlarını sağladığına dair fetva almıslar, lakin yere koydugumuzda ayakta dik durmuyor, çorap gibi düşüyor. Belki birkaç kez giyildiğinde ayağın şeklini alırsa düşmez, diye düşündük amma içimize de sinmiyor. Sizce çoraptan mest olur mu? Abdestimiz olur mu? Allah razı olsun... Ayse Yılmaz

*******

Ve aleyküm selam.

Değerli kardeşim; çorap üzerine mesh, esas itibariyle Şîa’nın görüşüdür. Şîa’nın görüşleri ise, bildiğiniz üzere Sünnî Müslümanları bağlamaz. Maamafih Ehl-i Sünnet’ten çoraba mesh etmenin caiz olduğunu söyleyen âlimler de vardır. Fakat onlar, sizin de işaret ettiğiniz gibi, bunun şartlarını belirtmişlerdir. O şartlar göz önüne alındığında görülür ki, üzerine meshin caiz olması söz konusu olan çoraplar, günümüzde giyilen çoraplar değildir. Sık ve kalın örgü ya da keçe cinsi çoraplardır. Şöyle ki:

Mestler üzerine meshin caiz olmasının şartları arasında; mestlerin bağsız olarak ayakta durabilecek kadar katı bulunması, içine su almaması ve normal yürüyüşle yaklaşık 5 km. veya daha fazla yürüyüşe dayanıklı olması yer almaktadır. Bu şartları taşıyan çorapların üzerine meshetmek caizdir. Bu mahiyette olmayan çorap üzerine meshedilmez.

Bunun yanında, mestlerin üstünne giyilen çoraplar ince olup, abdest alırken üzerine meshedildiğinde altına ıslaklığı geçirirse, onların üzerine meshedilmesinde de sakınca yoktur. Fakat mest üstüne giyilen çorap altına ıslaklığı geçirmediği takdirde, onun üzerine meshedilmesi caiz olmaz.

Neticede mest, ayağın yıkaması farz olan yerini örten, su geçirmez ayakkabı demektir. Mestin, beş saat yol yürüyünce, ayaktan çıkmayacak şekilde sağlam ve ayağa uygun olması gerekir. Bu sebepledir ki; ağaçtan, camdan, madenden mest olamaz. Zira sert şeyle beş saat değil bir saat bile yürünemez. Tabanı ile ayak üstü veya yalnız tabanı deri kaplanmış çorap üstüne ya da sert olup, yürürken aşağı düşmeyen kalın çorap üzerine mesh caizdir.

Sözünü ettiğiniz çorapları görmedim; nasıldır bilmiyorum. Bakacaksınız; anlatılan şartlara uyup uymadığına göre kararı siz vereceksiniz. Atalarımızın dediği gibi, “Halep orda ise de, arşın burada”. Yani ölçü elinizde. Öyle değil mi? 

Go to top