selamun aleykum.hocam halk arasında cok kullanılan sözler var mesela;

yukarda allah var,allah özene bezene yaratmış gibi ya da esmer birinin sarışın evladını görüp de "imalat hatası mı"demesi gibi bu cümleler sıkça kullanılmakta bunları sarf eden kişinin küfre düştüğünü duydum.bilmeden sarf etmişizdir hakikaten küfre düşmüş mü oluyoruz hocam?  teşekkürler.. ebyaz

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Mesajınızda da işaret ettiğiniz gibi, maalesef çevremizde ve halk arasında  çokça ve sıkça duyduğumuz çeşitli küfür sözleri var.  Bunların, vaziyete göre söyleyeni küfre, şirke düşürmesinden korkmak, endişe etmek ve dikkatli olmak gerekir. Zira en azından insanı günaha-vebâle sürükler. Bu cümleden olarak sorduğunuz sözlere gelince;

1- Yukarda Allah var” sözü, eğer kişinin cehaletinden kaynaklanmıyorsa, Allah Teala’ya mekân isnat etmektir ki, bu ise -Allah korusun- küfür olur.

2-Allah özene-bezene yaratmış” lâfı da, küfrü icap ettirir. Çünki özenmek, biz âcizlerin işidir. Allah Teala yaratmasını dilediği şeye ” Ol ” der, onun nasıl olamasını dilerse, o da Cenab-ı Hakk’ın kudreti ile öylece olur.

3- Allah Teala’nın yarattığı hakkında, “İmâlat hatası mı?” soru cümlesi de yine tehlikeli sözlerdendir. Böyle söylemekle -hâşâ sümme kellâ ve hâşâ- Hâlık-ı zû’l-Celâl’in (Yüce Yaratıcının) yanlış iş yaptığı söylenmiş oluyor ki, küfür olduğunda kuşku yoktur. Bunun şakası-esprisi de olmaz.

Hasılı, bütün bu hatalarımızdan, kusur, isyan-nisyan ve noksanlarımızdan; bilerek-bilmeyerek düşmüş olabileceğimiz küfür ve şirkten dolayı sık sık tevbe ve istiğfarda, tecdid-i iman’da, evli isek tecdid-i nikâhta da bulunmamız gerekir.

Bunları dilimize pelesenk, kulağımıza küpe, kalbimize nakşetmemiz lazım. 

Go to top