Selamun aleyküm hocam;

1- Namazda sureleri okurken çekilmesi gereken yerleri çekmeden okusak veya  4 elif miktarı çekmek gereken yerlerti 4 elif miktarı çekmeden okusak namaz sahih olur mu? Örnek: Fatiha’da “veladdaallîn” derken 4 elif miktarı çekmez isek..?

2- Namazda Fatiha’yı okurken “el-Hamdülillâhi Rabbi’l-âlemîn”de ‘âlemîn’in âyn’ını boğazdan değil de, direkt olarak ‘aalemîn’ okudum. Böyle bir durumda namaz olur mu?

*******

Ve aleyküm selam.

1) Bilindiği gibi “veladdaaaallînmedd-i lâzım’dır. Med harflerinden biri ve sebeb-i medden de sükûn-i lâzım aynı kelimede yan yana bulunursa “medd-i lâzım” olur. Bu da gene mâlum olduğu üzere çeşitli kısımlara ayrılır. Ve medd-i lâzım’ın hükmü, çekilmesinin “vacip” olmasıdır. Âsım (rh.) kıraatinde medd-i lâzım dört elif miktarı çekilerek okunur. İki elif miktarı çekmekle de namaz sahih olmasına olur, ama evlâ ve kıraat âdabına muvafık olan dört elif miktarı çekmektir. Tecvid’e riayet etmek ve her hâlükârda gafletten-lâubâlilikten kaçınmak gerekir. Kıraat da namazın farzlarından, olmazsa olmazlarındandır. Dikkat etmelidir.

2) Bu sorunuz da gene tecvidle alakalı bir mesele. Binaenaleyh kişi, olabildiğince-yapabildiğince, kendi vüs’atince mehâric-i hurûfa dikkat etmelidir. İbadetlerin kıvamı / en makbul derecesi, zâhirî ve bâtınî âdap ve usûle riayetle mümkündür. O bakımdan şuurlu mü’minler, ibadetlerin eda ve ifasında sadece borç ödemeyi hedefleyip bununla yetinmemeli, hususiyle onları Rablerinin (c.c.) rızasına en uygun şekilde ikame etmelidirler.

Mevzu ile ilgili detaylı bilgi için ayrıca bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1887-teravihte-kiraat.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1171-namaz-adab-ve-ehemmiyeti.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/2145-tilavette-teganni-ve-makam.html

Go to top