Selamün aleyküm Halis hocam. Nasılsınız? Daha iyisinizdir İnşallah. Hocam size bir sorum olacak. Benim bir komşum var. Biraz yaşlı. Bazen aklı gidip geliyor. Kendini bilmez oluyor. Kendine gelince de namaz kılmak istiyor. Bu durumdaki birinin namazı hakkinda bilgi verebilir misiniz. Simdiden çok teşekkür ederim. Allah razi olsun.

*******

Ve aleyküm selam. Teşekkür ederim, sağlığınız…

Aklı-şuuru giden, namaz kılmaz. Beş vakit geçmeden iyi olursa, beş vakti kaza eder. Altı namaz geçerse, hiç kaza etmez. Îmâ ile de olsa, kılınmayan namazı acele kaza etmek farzdır. Kaza etmeden ölüm hâline gelirse, kılmadığı namazların ıskâtı için, bıraktığı maldan fidye verilmesini vasıyet etmek vâcip olur. Vasıyet etmezse, velîsinin, hatta yabancının kendi malından iskât yapması câiz olur denilmiştir ki, bu ıskât-ı salât’ın ehemmiyetini göstermektedir. Iskât-ı salât mevzuunda ileri-geri lâf edenlere ithaf olunur. Detaylı bilgi için bkz. http://halisece.com/namaz/567-iskat-ve-devir.html

Komşunuzun yaşını belirtmemişsiniz ama, madem aklı-şuuru gidip gelecek derecede yaşlı, o halde, bırakınız, kendine geldiği hallerde bâri namazını ihmâl etmeyip edâ etsin.

Sorunuzla alakalı geniş bilgi için bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/729-sakat-cocugun-namazi.html

 

Go to top