Selamun aleyküm hocam

Hocam bir önceki cevabınızda halıdaki necaset ıslak bez ile silmekle temizlenmez dediğinizi okudum.hocam bizim arabanın koltuğuna idrar bulaşmıştı ve annem bir bezi kovadaki suya sokarak bir kaç kere kolduktaki idrarlı yeri temizledi ve biz de temizlendiğini düşündük.acaba o yer temilenmedi mi.biz de halı yıkama makinesi de yok.temizlenmedi ise orayı nasıl yıkayacağız.hortum ile su çekip o koltuğu yıkamak falan mı gerekiyor acaba yoksa annemin yaptığı şekilde temizlenmiş mi olur.biraz kafam karıştı da.Allah razı olsun.

*******

Ve aleyküm selam.

Sevgili kardeşim; bunda kafa karışacak bir şey yok. Daha önce de belirttiğimiz ve sizin de tekrarladığınız üzere, halı yıkayan makinelerle üç defa güzelce yıkamanız yeterlidir. Arabayı aldın da, üç kuruşluk halı yıkama makinesini mi dert ettin, alamadın! Bir şeyin aslına maliksen, teferruatına da sahip olacaksın. Böyle mazeret olmaz. Yoksa alacaksın, alamıyorsan, bu tür pislikleri temizleyen, “Çişli Koltuk Yıkama Servisi” gibi müesseseler var; bunu onlara yaptıracaksın.

Maamafih şayet mümkünse -ki pek de kolay ve arzu edilen seviyede olacağını sanmıyorum ama- aynı işi / temizliği, aşağıda anlatacağımız şekilde, elle de yapabilirsiniz. Burada önemli olan, ‘şer’î usûle uygun temizlik’tir; yoksa ‘temizlik’ adı altında yalap-şalap bir şeyler yapmış olmak değildir.

Sözünü ettiğiniz yazıdaki, ‘ıslak bir bezle veya ıslak mendille silmekle temizlenmiş olmaz’ ifadelerinden kastımız da budur. Yapılan işin-temizliğin en iyi, en güzel, en sıhhatli ve tatminkâr şekline işaret etmektir. Zira Müslüman, zaruret ve mecburiyet halleri dışında her şeyin en iyisine, en güzeline, en sağlıklı, en üstün olanına taliptir, ona bu yakışır.

Yukarıda kısaca temas ettiğimiz alternatif yıkama usûlüne gelince…

Şöyle ki:

Temiz bir kovada sabunu ya da halı şampuanını ve suyu karıştırın. Hazırladığınız karışımı iyice köpürtün. Temiz bir bezle kovadaki köpüğü bolca alın ve hafif bastırarak köpüğü dağıtacak şekilde silin. Koltukların üzerindeki köpük kurumadan halı yıkama makinesiyle sıcak su püskürtüp aynı anda vakumla sıcak suyu koltuklardan çektirin. Köpükleri çektikten sonra tekrar sıcak su püskürtüp tekrar suyu vakumlayın. Bu işlemi üç defa tekrarlayın. Böylece bir nevi durulama yapmış olacaksınız. Bu işlemi uygularken mümkün olduğunca şampuanı suyla incelttiğinize emin olun ve mutlaka vakumla kirli suyu çekin.

Eğer halı yıkama makineniz ya da sulu vakumu olan bir elektrikli süpürgeniz yoksa, çaresizseniz şayet, başka alternatif bir yolla da ıslanan koltukların nemini alabilirsiniz. Temiz beyaz bir kuru bez alın elinize... Daha önce deterjanlı su ile sildiğiniz yüzeyleri bezle emdirerek kurulayın. Islanan yüzeyi değiştirerek kuru yüzeyle işlemi tekrarlayın. Bulaşık eldiveni kullanarak ıslanan bezi sıkabilirsiniz. Hem elleriniz zarar görmez hem de bezin suyunu daha rahat sıkarsınız. Bu yöntemle de, halı makinesiyle olabileceği kadar olmasa da, kiri çözen suyu ortamdan uzaklaştırabilirsiniz. Bu da neticede, çaresizlikte bir çaredir. Ama en güzeli, başta tarif ettiğimiz usûl ve yöntemdir.

Go to top