Selamun Aleykum Hocam camilerde cemaatten sonra o namazi kilacak kisinin tekrar 2. Bir cemaat yapinca kamet getirmesi veya o farzi tek kilsada kamet getirmesi mekruhtur.. peki iş yerindeki küçük mescidlerdede bu durum olabilir mi ?
Birde hocam burda önune gelen imamlik yapiyor. Kıraatini dinlerken çok hatalar yapiliyor. Mecbur namazi iade ediyorsun. Buda zaman kaybina sebep oluyor. Cemaat varken tek basinada kilamiyorsun. Ya bitirmesini beklicen namaxi yada mekruh olsada tek kilacan. Genelde mekruh olsada tek kiliyorum şuan. Yavuz Selim Türk – Facebook

*******

Ve aleyküm selam.

1- Düzenli olarak cemaatle beş vakit namaz kılınan mescitlere, o vaktin farz namazını kılmak üzere giren kimseler, cemaatle veya yalnız başına namaz kılacak olmaları halinde tekrar ezan ve kamet getirmelerine gerek yoktur. Düzenli olarak beş vakit namazın kılınmadığı mescitlerde ise ezan okunarak ve kamet getirerek namaz kılmak daha faziletli olup [Alauddin âbidin, el-Hediyyetü’l-Alâiyye, s. 62] sadece kametle de yetinilebilir.

Vakit namazları ve kaza namazları için kamet getirmek sünnettir.

Ezan ve ikamet, vakit namazları için sünnet olduğu gibi, kaza namazları için de sünnettir. Çünkü ezan ile ikamet, vakitlerin değil, namazların sünnetidirler.

Kaza namazlarında, kılınacak her bir namaz için kamet getirilmesi daha efdâldir.

Bir kısım kaza namazları başka başka yerlerde kaza olarak kılınacakları zaman, her biri için ezan ve ikamet gerekir. Fakat bir yerde kaza edilecekleri zaman her bir namaz için ezan ve ikamet daha faziletli ise de, ilk kaza edilecek namaz için ezan ve ikamet getirdikten sonra, diğer namazlar için yalnız ikamet yeterlidir. [Bilmen, Ö.N., Büyük İslam İlmihali, Namaz Kitabı, Ezan ve Kamet Bölümü, s. 143] 

2- Ümmînin ümmîye imameti caizdir. Ancak, aralarında imamete en uygun olanı seçmeye dikkat ve gayret etmeliler. Madem siz imamlığa geçenlerin kıraatlerinden muztaripsiniz; o halde fıkıh kitaplarından zelletü’l-kaarî bölümünü dikkatlice okuyup, hangi hallerde namazın ifsad olup olmadığını iyice belleyiniz. Ona göre hem mümkünse onlara müdahale eder, düzeltmeye çalışırsınız, hem de namazın sahih olup olmadığı hakkındaki tereddünüzden kurtulmuş olur, daha rahat karar verip hareket edebilirsiniz. İşyeri de olsa, imkân nisbetinde cemaatle kılmaya çaba gösteriniz. Tek başınıza kılsanız bile, imamete niyet etmeyi ihmâl etmeyiniz. İftitah ve intikal tekbirlerini de seslice alırsanız, sonradan gelenler de size uyabilir. Zahirde hiç kimse uymasa bile, ruhaniyetin uyduğu ümit edilir. Nitekim  Hz. Selmân'dan (r.a.) şu mealde bir hadis-i şerif rivayet edilmiştir:

Bir kimse boş bir yerde bulunur da namaz vakti girerse, abdest alsın... Eğer yalnız ikamet getirirse, kendisiyle birlikte iki melek namaz kılar. Eğer hem ezan okur, hem ikamet alırsa, kendisiyle beraber cünûd-i ilâhiyyeden (ilâhi ordudan-cemaatten) iki ucu görünmez bir cemaat namaz kılar.”

Go to top