selaymün aleyküm hocam web adresinizden soru soracaktım üye oldum soru sor butonuna tıkladım fakat hata verdi. o yüzden buradan yazıyorum kusura bakmayın. sorumu da sitenizde araştırdım ama bulamadım. hanımların şal bağlaması uygun mudur hocam? örtünme ile ilgili yazdıklarınızı okudum örtülerini boyunlarının üzerine düşürsünler şeklindeki ayeti kerime yi ve açıklamanızı okudum. şal bu ifade edilen bağlamaya uygun mudur? Allah razı olsun sitenizi ve yazılarınızı ilgi ve merakla takip ediyorum. Sayenizde birçok soruma cevap buluyorum. Allah a emanet olunuz. Salih Kalkan – Messenger

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Maalesef  sitede zaman-zaman bahsettiğiniz problemler baş gösteriyor. Önemli değil, oradan veya buradan ulaşmanızda bir mahzur söz konusu değil. Yeter ki yazdıklarınız bize ulaşsın, gözümüze ilişsin.

***

İslâm’ın tesettür ve başörtüsü emriyle ilgili olarak öncelikle sitedeki şu linkleri dikkatlice okuyunuz:

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2852-basortusu-ve-baglama-sekli.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1727-basortusunu-pardesunun-altina-koymak-saci-arkaya-topuz-yapmak-ve-giybet.html

http://www.halisece.com/islami-makaleler/130-islamda-giyim-kusamin-olcusu.html

Sonra da “şal”la bu tesettürün temin edilip edilmediğine, söz konusu kıyafetin dikkat çekip çekmediğine bakmalı; şayet örtünme tam olmuyor ve dikkat da çekiyor ise, bu kıyafetten uzak durmalıdır. Tabii ki bu hüküm, meselenin şer’î yönü, fetvâ cihetiyle ilgilidir. Hatta bununla beraber,Bu örtü (şal) kesinlikle İslâm’ın emrettiği tesettürü yerine getirmiyor. Boyun, omuz meydana çıkıyor; kimisinde bağır açılıyor, incelerinde saç da gözüküyor… İslâm’ın tesettür emrindeki hikmete ters olarak kişiyi alımlı gösteriyor’ diyenler de vardır. Binaenaleyh bu ve benzeri uyarıları da dikkate almak, ihtimâl dahi olsa tehlikeleri gözardı etmemek lâzım.

İhtiyat ve takvâ bakımından ise, daha bir dikkatli ve hassas davranmak gerektiğini herhalde söylemeğe hacet yoktur.

Ayrıca kişi, mensubu bulunduğu câmianın-toplumun-çevrenin durumunu da nazar-ı dikkate almalı, şer’î hudutlar dâhilinde onların tarz-biçim ve tavırlarına uymayı da ihmâl etmemelidir. Zira aykırı hareket etmek münasip olmaz, usûl ve âdâba ters düşer. Umarım ne demek istediğimiz anlaşılmıştır.  

Go to top