Selamun aleylüm hocam

Ben zikir çekmek ile ilgili bazı şeyleri merak ediyorum.mesela boş vaktimizde ya da yolda giderken saymadan çekebildiğimiz kadar lailaheillallah ya da Allah zikirlerini çekmemiz uygun mudur.yoksa bu zikirleri belli bir sayıya göre sayarak mı çekmemiz gerekir. ender kara - gmail

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Söz konusu mesele, manevi tâlim ve terbiye ile alakalı olduğu için, neyi nasıl yapmanız gerektiği hususunu aslında ilgilisine sormanız iktiza eder. Bununla birlikte bu mevzuda umumi çerçeve dâhilinde kısaca şunları söyleyebiliriz:

Yanlış ve mâlâyânî şeylerle meşgul olmaktansa, günlük virdin (sayısı belli zikir) dışındaki boş vakitlerde de münasip tarzda çekebildiğimiz kadar zikir tabii ki mümkündür. Bahusus kelime-i tevhid zikri… Çünkü nafilelerde sınır yoktur. Muayyen adetler / sayılar günlük vird-vazife ve o zikirlerin hatimleriyle alakalıdır. Onların dışındaki okumalarda sayı bahis mevzuu olmaz.

Ancak her şeyde olduğu gibi bu noktada da ifrat ve tefritten kaçınmak, riya ve süm’adan şiddetle içtinap etmek, itidâl üzere olmak, beden ve ruh beraberliği ölçülerini muhafaza etmek gerekir. Kafa-göz bir yerde, gönül başka yerlerde olmaz. Câmiiyyet, yani dağınıklıktan uzak, ruhen-bedenen derli toplu olmak icap eder. Âmiyane tabirle ‘lâf olsun torba dolsun’, ya da ‘iş olsun, dostlar alış-verişte görsün’ kabilinden zikir yapılmaz. “Taş yerinde ağırdır”. Her şey âdap ve usûli dairesinde değer kazanır. Usûle riayet edilmezse ‘vusûl’den (maksada ermekten) de mahrum kalınır malumunuz.

Mevzu ile alakalı olarak lütfen şu linke de bkz. ve dikkatle okuyunuz:

 

http://www.mollacami.com/konu/zikrin-adabi-ve-azameti-12161.html

 

Go to top