Es selamu aleykum hocam Hayırlı sabahlar size adakla ilgili bir şey danışacaktım 2 seneyi geçkin adağım vardı Rabbim Affet sin hemen kesemedim inşaAllah şimdi nasib olucak lakin yapılması gereken leri bilmiyoruz adakla ilgili kesen ne dua eder kestiren ne der kesildikten sonra Vs aile nin yiyemeyeceğini biliyor uz size zahmet bunun la ilgili bilgileri almamız mümkün mü Allah a emanet olun hayırlı günler dilerim

Hocam birde adaklığın kaç aylık olması lazım Kerem Engin - Messenger

*******

Ve aleykümü’s-Selâm kardeşim;

Rabbim (c.c.) adağınızı kabul buyursun. Belirlenen gününde yerine getirilmeyen bir adak / nezir, başka bir günde kaza edilir. Dolayısiyle sizinkisi de en azından kaza olarak îfa edilmiş olur.

Adak kurbanı, bilindiği üzere kişinin dinen yapmak zorunda olmadığı halde, Cenab-ı Hak’tan yardım dilemek maksadıyla veya sırf Allah rızası için bir kurban kesmeyi adamasıdır. Böyle bir adakta bulunan kimsenin üzerine, o kurbanı kesmesi dinen vacip olur.

Kesim işini üstlenen kişi, adağı kestirecek olan şahıstan vekâletini alır ve aynen vacip kurbanı kestiği esnada okuduğu duaları okur, tekbiri getirir ve Bismillâhi Allâhu Ekber diyerek usûlünce keser.

Ancak bu hususta en kolay, en pratik, en sıhhatli yol, yakınınızda varsa bir Kur’an Kursu ya da talebe yurduna bu işi havale etmektir. Onlar onu en iyi şekilde halleder. Hem adağın etinden de ilim talipleri istifade etmiş ve Rabbimizin rızâsına ve kabûlüne de daha muvafık olmuş olur.  

Kestiren kimse de bunu sırf Allah için yaptığına dair, ‘niyet ettim İlahî, üzerime vacip olan adak kurbanını îfa etmeğe’ diye kalben niyet eder.

Kesildikten sonra da, bu adağı yerine getirmeyi mümkün kıldığı için Rabbine teşekküren iki rek’at şükür namazı kılıp dua eder, âdaptandır.

Etiyle alakalı hükmü ise bildiğinizi belirtmişsiniz. Ama gene de aşağıdaki linkere bir göz atmayı ihmâl etmemenizi tavsiye ederim. Fazla bilgi başta ağrı, gönülde yük olmaz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2960-adak-etinden-sahibi-yiyemez.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3323-adak-kurbanindan-anne-baba-yiyebilir-mi.html

Ayrıca Ömer Nasuhi Bilmen merhumun Büyük İslam İlmihali’nin Nezir bahsini okuyunuz. Eğer elnizde kitap yoksa, internetten de bakabilirsiniz: 

http://www.tahavi.com/ilmihal/oruc_b.html

Go to top