Varis veya fil hastalığının tedavisinde giyilen çoraplarla nasıl abdest alınır? Bunların giyip çıkarması çok zor, çok sıkıntılı. Ayak yıkama mecburiyeti var mı, mesih edilebilir mi? İsmi bizde mahfuz bir okuyucu.

*******

Varis ya da mesela fil hastalığından (dolaşım bozukluğundan) dolayı ayağa giyilmesi gereken çoraplar; kırık-çıkık ve yaralar üzerindeki sargı hükmündedir. Kırık-çıkık ve yaralar üstündeki sargıya mesh edilmesinde bir mahzur olmadığı gibi, bu nevi çoraplar üzerine de mesh etmekte bir sakınca yoktur. Ancak bu çorapların da hepsi aynı olmayıp, hastanın / hastalığın durumuna, yerine göre değişmektedir. Dolayısiyle abdest meselesinde alacakları hüküm de farklıdır. Şöyle ki:

a) Bu çorapların parmak uçları açık olanları var.

b) Topuk üstünden yukarıya doğru çekileni var.

c) Ayağın tamamını kapatan, hatta kasıklara kadar çekilenleri de var.

Eğer ayağın tamamını kapatıyorsa, hasta, çorabı giymeden önce abdestini alır, ondan sonraki alacağı abdestlerinde ayağına yapacağı mesh ile yıkama işi yerine gelmiş olur. Yani hüküm normal mest gibi olacağından müddeti de ona göredir.

Parmak uçları açıksa, sadece o kısmı yıkar, çoraplı olan diğer kısmı mesheder.

Topuktan yukarıda ise, o zaman ayağı tamamen açık demektir. O durumda ayağının tamamını yıkaması lazımdır. Çünkü ayağın yıkanmasına bir engel yok demektir.

Velhâsıl, hastalığın tedavisiyle alakalı çorabın pozisyonuna  / yapısına göre durum değişiyor.

Tamamen kapalı olanlarda, çıkarıldığında -ki herhalde akşamları yatarken bunu çıkarıyorlar- ondan sonra alacakları abdestte ayaklarını yıkayacaklar ve öyle giyecekler. Hasta kalkıp da ayağını yıkayamıyorsa, o zaman da takatinin yettiği kadarını yapar, onunla yetinir. Mesela suyu getirdiniz, üzerine döküp leğenin içine akıtarak yıkayabiliyorsa, bu imkândan yararlanıp o şekilde ayaklarını yıkar. Ondan sonra çoraplarını giyer. Yani alternatifler / çareler mevcut, yıkayabileceği pozisyon varsa, o konumu değerlendirmesi gerekir. Ama hiç mümkün değilse, o zaman söz konusu çorabını giyer, işlemi de ayağında mest varmış gibi uygular. 

Go to top