Selamün Aleyküm hocam,  sitenizde muhtelif konulari okuyup ögrenmekten cok faydalaniyorum. Mevlam sizden  razi olsun. imsak vakti hakkinda yazilarinizi okudum ve temkin vaktinin olmasi gerektigi kesin. Ben Almanya da istikamet ediyorum ve burada fazilet takviminde imsak 01:30 da diyanet takviminde ise 03:45 lerde.  Bunun 2 saat kadar farki temkin ile anlatilacak degil ve soranlara cevap vermekte zorlaniyorum. yardimci olursaniz sevinirim.  tesekkür ederim 

Mehmet Han tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Aslında sualinizi hâlihazır Fazilet takviminin hazırlığıyla meşgul ve mes’ul bulunan arkadaşlaramıza sormanızın, daha doğru ve daha isabetli olacağını hatırlatmak isterim. Maamafih madem sormuşsunuz, eski bir takvimci olarak kısa da olsa kabaca cevaplamaya çalışalım.

Öncelikle tavsiyemiz; Fazilet takviminin vakitlerine uymaya ve orada yapılan ikazları dikkate almaya gayret ediniz. Mevzuun fazlaca teknik yönlerine girip kafanızı şişirmek, fikrinizi karıştırmak istemem.

Binaenaleyh meseleyi kısaca-kabaca ele alalım:

Bu noktada Ehl-i Sünnet âlim ve râsıdlarının / astronomlarının öne çıkan görüşleri şöyledir:

Yatsı namazının vakti, güneşin ufuktan 17 derece inhitatı ile başlar, ayrıca buna temkin ilave edilir. Çıkan rakam yatsının vaktidir.

İmsak da güneşin ufuktan 19 derece inhitatı ile başlar ve bundan temkin miktarı tenkıs edilir (düşülür). Ortaya çıkan rakam imsak vakti olur.

Yurt içinde de yurt dışında da Fazilet takviminin vakit hesaplamalarında uyduğu usûl ve uyguladığı esaslar bunlardır.

Diyanet’e gelince…

Diyanet sizin de işaret ettiğiniz ve artık hemen herkesin bildiği gibi, temkin’i zaten kaldırdı. Ayrıca imsakta 19 dereceyi 18’e çekti ki, bu icraat, yurt içinde bile başlı başına bir fecaat! Defalarca anlattık, yazdık… Daha ne diyelim!

Yurt dışında ise -maalesef- güya İslam’ı kolaylaştırmak adına, biraz önce zikrettiğimiz bu temel kıstasları / ölçüleri bir kenara bırakıp, tam da karakuşî denilebilecek tarzda bir kararla akşam namazından takriben 1,5 saat sonrasını yatsı; güneşin doğuşundan 1,5 saat öncesini de imsak vakti olarak kabul etmişlerdir… Hiçbir dinî, ilmî kritere sığmayan bir uygulama. Oysa bu usûl uygulansa uygulansa, dünyada ancak Arabistan yarımadası vb. yerlerde yani vakitlerin çok az değişken olduğu coğrafî bölgelerde uygulanabilir. Her neyse… Ayrı bahis.

Kısacası bunun nesini yazar-çizer, neresini müzakere eder, hangi tarafını düzeltirsin! Âdeta, ‘sırtın neden kambur’ sorusuna devenin, ‘nerem düzgün ki…’ diye cevap vermesi gibi…

S o n  s ö z

Fazilet takviminin vakitlerine uymaya, Fazlite takvimini yaymaya devam ediniz. Bu saçmalıklara bundan daha fazla cevap vermeye de değmez!

Rabbim (c.c.) cümlemizi ve bilcümle Ümmet-i Muhammed ve evladını emrolunduğumuz üzere istikametten ayırmasın. Amin…

Lütfen aşağıdaki videoyu da mutlaka seyredip dinleyiniz. 

https://www.youtube.com/watch?v=yjfhW03GaLk&feature=youtu.be

Go to top