Bireysel emeklilik sisteminde biriken paraya zekat düşer mi?

Muhterem Hocam, Güncel bir konu olan Bireysel Emeklilik Sisteminde(BES)  olan bir kişi;   isteğe bağlı özel çalışan ya da memur olup bir süreliğine mecburi maaşından kesinti yapılan kişinin BES sisteminde biriken parasına(nisap miktarı kadar) zekat düşer mi? BES sisteminde biriken bu para, kişinin emekli olacağı tarihe kadar, örneğin 56 yaşına kadar birikiyor, kişi bu süre sonunda ya toplu para almayı ya da emekli maaaşı alma seçeneğini tercih edebiliyor. Allah'a emanet olunuz.Sıhhat ve afiyetler diliyorum.

Soru: salih kablan tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Selamün aleyküm.

Muhterem kardeşim;

Bireysel emeklilik dışında başka bir sosyal güvence yoksa, bu sandıkta (Bireysel emeklilik sandığında) birikmiş olan paralara zekât gerekmez. Çünkü bu para sosyal güvenliği sağlamakla ilgili olduğu için aslî ihtiyaçtan sayılır.

Sosyal güvencesi olduğu halde, bireysel emeklilik için hesapta biriken paralar, tek başına veya diğer birikimlerinizle birlikte nisap miktarına ulaşmışsa zekâta tâbi olurlar. Detaylar için bk. http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1868-bireysel-emeklilikte-biriken-paralarin-zekati.html

Go to top