Ramazan ayında îfa edilen adaklar

Selamün  Aleyküm.. Hayirli Cumalar dilerim,.

Ramazan-I Serif Ayinda, bazi Müslümanlar, sene icinde   verecekleri  maddi ibadetlerin  sözünü veriyor,  veya  Senetle bunu  kagida  döküyor..

Misal ,  11  Kurban Kesmeye niyet ettim.. 3 adedini  Mübarek ayda verdim. Digerini  diger aylarda kestim.. Bu sekilde  Yapildiginda,  Ramazani  Serif deki , farza 70 kat farz sevabi, Nafileye farz sevabini  kazanir mi?

Tayfur Demirel tarafından yazıldı. Kategori: Soru – Cevap

*******

Ve aleyküm selam. Bilmukabele hayırlı cumalar…

Bilindiği gibi muayyen bir zamanda yapılması adanan adaklar, tayin edilen / belirlenen zamanda yapılmalıdır. Şayet yapılamamışsa başka bir günde mutlaka kaza edilmelidir.

Eğer udhiyye yani kurban bayramı günlerinde kesilmesi gereken kurban adanmışsa, bunun kurban bayramı günlerinde kesilmesi lazımdır. Eğer hedy yani harem bölgesinde kesilecek bir kurban adanmışsa bunun da harem bölgesinde kesilmesi gerekir. [İbn Âbidîn, Reddü’l-Muhtâr, 5, 525] Bunların dışındaki adak kurbanlarının herhangi bir yer ve zamanda kesilmesi caizdir.

Ramazan-ı şerifte edâ ve ifâ edilen farz ve nâfile ibadetler için verilen müjdenin istisnası olmadığına göre, inşâallah adaklar için de aynı ecir ümit edilir.

Go to top