Selamün Aleyküm,

İftitah Tekbiri alırken bazıları elleri ağağıdayken Allahü Ekber diyerek tekbiri kulak memesine getirerek bitiriyor, bazılarıda elleri kulak yumuşağındayken tekbire başlayıp elleri bağlayınca bitiriyor. Bunların hangisi doğru. Bu konuda bizleri bilgilendirirmisiniz?

******* 

Ve aleyküm Selâm...

İftitah tekbirini alırken yapılan değişik uygulamalar mezhep farklılıklarından kaynaklanmaktadır. Bunlar da Peygamber Efendimizin (s.a.v.) tatbikatlarına dayanmaktadır.

Bu sebeple her Müslüman kendi hak mezhebine göre ibadetlerini yapmalıdır.

Malumunuz iftitah tekbiri almak namazın farzlarındandır. Ancak bu tekbiri alırken elleri kaldırmak sünnettir. Erkekler ellerini, başparmakları kulak yumuşaklarına değecek kadar, kadınlarsa ellerini parmak uçları omuzlarına kavuşacak şekilde göğüslerinin hizasına kadar kaldırıp o vaziyette Allâhü Ekber derler. Bu esnada parmakların tabii/normal şekilde açık bulunması ve avuç içlerinin de Kıble'ye/Kâ`be`ye dönük bulunması gerekir.

Ellerin kaldırılması hususunda, bâzı âlimler, tevhide işarettir demiştir. Bâzıları, dünya işlerini arkaya atıp bütün varlığıyla kıbleye, namaza/Allah'a yönelmek içindir demiştir.

Hanefilerde esahh olan görüşe göre, elleri kaldırmanın zamanı tekbirden öncedir. Yani önce eller kaldırılıp sonra tekbir getirmektir, denilmiştir.

Ancak bizler, "Müridin fıkhı mürşidinin amelidir" düsturunca, Üstazımız Süleyman Hilmi Tunahan Efendi (k.s.) hazretlerinin tatbikatı üzere amel ediyoruz. Ve aşağıdan-yanlardan tekbirle birlikte ellerimizi kaldırmaya başlıyor, kulak yumuşaklarımızda tekbiri bitiriyoruz.

Go to top