Hocam Kur'an-ı Kerim okuma konusunda tam mahir değilim. Hızlı okuyamıyorum. babam için hatim indirmek istiyorum. İnternetten takip ederk önümde kuranı kerim ile okusam caiz midir. Tam hatim yerine geçer mi?

 

*******

Söylediğin husus şer’î açıdan/fetva bakımından caiz bile olsa, tasavvufî cihetten bakıldığında çok da makbul sayılabilecek bir uygulama sayılmaz. Vârs-i Rasûl Üstazımız Süleyman Hilmi Tunahan (k.s.) hazretleri, radyo (ve tv benzeri aletlerden Kur’an mevzuunda), “…Dinlemek de pek o kadar  iyi değildir[Ziya Sunguroğlu, Notları, s. 119 ] buyururlar. Yani maneviyat erbabınca, kabul edilip tasvip ve teşvik edilebilecek bir usûl olarak addedilmez. O bakımdan aslolan, güzel ve adaba uygun olan tarz, zorlanarak da olsa kendin okumandır.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) buyurmuşlardır ki: "Bu Kur'ân'ı öğreniniz! Şüphesiz ki siz onu okurken, her bir harfine karşılık on sevap alırsınız. Ben, ‘elif-lâm-mîm’ bir harftir demiyorum. Elif bir, lâm bir, mîm de bir harftir. Her harfe mukabil on sevap vardır." [Tirmizî, Sünen, Fezailü'l-Kur'an, 16]

Hadîs-i şerifte kısaca, Kur'ân okuyanın, okuduğu her harfe karşılık on sevap alacağı ifade edilmiştir. Hattâ Kur'ân'ı zorlanarak okuyanların bile sevaba nail olacağı, üstelik iki kat sevap alacağı yine Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) tarafından şöyle haber verilmiştir:

"Kur'ân'da (onu okumakta) mâhir olan, ‘sefere’ denilen kerîm ve itâatkar meleklerle beraberdir. (Kur'ân'ı) güçlük çekerek/kekeleyerek okuyana ise iki kat ecir vardır." [Müslim, Sahih, Salâtü'l-Müsafirîn, 244; Ebu Davud, Sünen, Salât, 349] Buradan, zorlanarak Kur'ân okuyanın okuduğu her harfe karşılık yirmi sevap alacağı sonucu çıkarılabilir. Ancak, yukarıdaki hadiste zikredilen "on"rakamından maksadın, kesret’ten (çokluktan) kinâye, yani Kur'ân okuyanın çok sevap alacağı anlatılmak istenmiş olabilir. Rabbimizin rahmet hazinesinin nihayeti yoktur; O, dilediğine dilediği kadar verir.  

Kısacası doğru ve makbul olanın, her hâlükârda kendimizin okumasıdır.

 

 

 

Go to top