Es-Selamu Aleykum Muhterem Abim..

Acizane bu konu hakkında malumat sormak isterim..Şimdiden Allah razı olsun..

Kütüb-ü sitte de geçen “Bıyıkları kazıyın, sakalları serbest bırakın. ... "Müşriklere muhâlefet edin.” Hadis-i şerifinde ki bıyıkları kazımaktan maksat nedir? Burada ki kazımaktan kinaye kısaltın manasına mıdır? Ve bundaki ölçü nedir?

 Bazı çevrelere sorup öğrendiğim kadarı ile buradaki ölçü bıyığın makine ile alındığında 1 numara ile kısaltılmasıdır..Bunu 0 olarak derinden kazıyanları da görmekteyiz..Ve sorulduğunda sünnet olan bu dur demektedirlar..Bu konuda ki açıklama tam olarak nedir inşaAllah? 

Bir başka konu ise sakala jilet vurulmasının haram olup olmadığı ve hükmün ne olduğu konusudur..3 mezhepe göre sakala jilet vurmak haram,Şafi mezhebine göre ise tenzihen mekruhtur diye bilmekteyiz..Bazı çevrelerce Efendimizin sakal sünnetini yerine getirmediğimiz söylenir ve haram işlediğimiz bizlere isnad edilir..Sakalın kesmenin adeta vücut azalarını kesmek kadar günah olduğunu dile getirirler ve vebali olduğunu söylerler..Ve yine söylediklerine göre, Tarikat`ın Ve Ehl-i sünnetin vazgeçilmez bir şiarıdır adeta sakal.. Ve şimdiye Kadar gelmiş olan tüm EvliyaUllah zatların sakala tam ittiba ettiklerini söylerler ve Mübarek Üstazımız Süleyman Efendi Hazretleri sakal bırakmış iken siz talebeleri bu konuya ehemmiyet vermiyorsunuz derler..Bizler biliriz ki Allah`ın farz olduğu konuların ehemmiyetine binaen bunların yerine getirilmesi ifa edilirken bazı sünnetler terk edilebilir..Tabi demek değildir ki sünneti bilmeme ya da kasten yapmama konusudur bu..Buradaki en önemli husus İslama hizmettir ve gaye Allah`ın rızasıdır..Buradaki “Haram” dan kasıt nedir?Bir şarap içmek,zina etmek ya da farz olan bir ibadeti yerine getirmemek gibi günahtır manasına mıdır?Sakal hususunda bizleri zan altında bırakanlara açıklamayı bir hoca efendimiz şu şekilde yapmıştır ve bunu acizane hep söylemekteyiz:  

“Sakal bırakmak sünnettir. Hiç sakal bırakmamış bir kimsenin tıraş olması bu sünneti ihmal olmaktadır. Bunun hükmü de kerahatle ifade edilir. Şayet sakalı bırakır da sonra keser ise, bu kerahet, katmerleşerek haram olur. Çünkü sünneti hor görme anlamı taşımaktadır. Yoksa mutlak manada sakalı tıraş haram olsa, bırakmasının da farz veya vacib olması gerekir. Hükme medhar olacak noktayı iyi tesbit etmek gerekir.” 

Ve son olarak mübarek Üstazımız Süleyman Efendi (ks) Hazretlerini bu konuda bizlere beyanatı var mıdır?İlk talebelerine bu konu hakkında neler buyurmuştur? Allah razı olsun.. Es-Selamu Aleykum Abi.. 

*******

Ve aleykümü's-Selâmu ve Rahmetullâh...

Sorunuzun cevabı için lütfen bkz. 

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1543-sakalin-ve-tiras-olmanin-hukmu.html

Go to top