Selamün Aleyküm. Hocam bir hastamız var. Durumu şöyle: Yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları, vücütta özellikle de bacak, diz bölgesinde fazlaca kireçlenme var ve astım. Sürekli kalp, tansiyon ilaçları kullanmakta ve yürüyemiyor. Bütün günü yatakta geçmekte. Bu hastanın beyninde bir ay önce tümör olduğu farkedildi ve bir üniversite (araştırma hastanesinde) ameliyat edilmesi gerektiği söylendi. Hasta 74 yaşındadır. Ameliyat yapacak doktorla konuştuk ve bize ameliyatı tavsiye ettiğini, ancak bunun, hastanın yaşı, mevcut hastalıkları sebebiyle çok riskli olacağını söyledi ve bir karar verilmesini hastadan ve yakınlarından istedi. Hasta ve yakınları ameliyat kararı verilirse ameliyat yapılacak, fakat doktor şunu da söyledi ki; hasta, ameliyat sonrası yaşasa da şu anki halinden daha iyi bir hal üzere olamayacağını belirtti. Yine şunu söyledi ki; "alacağınız karar sizin vicdanınıza kalmıştır, hasta her an ölebilir, ameliyat edilirse; ameliyat sırasında ölebilir, ameliyattan sonra fazla da yaşayamayabilir." Her halde de, yakınları ameliyat olması gereksiz ve hata olacağı görüşündeler ve ameliyat ettirmeme kararı aldılar. İnsan ümid ederek yaşasa da riskler ortada. Sorum şu: Bu gibi hallerde neye göre karar alınmalıdır?

 

 

*******

Ve aleyküm selam.

Öncelikle geçmiş olsun. Rabbim âcil, hasarsız ve kalıcı şifalar ihsan eylesin.

Bu gibi hallerde tabii ki öncelikle alanında uzman ve her açıdan dürüst, güvenilir, insan sağlığını, hastanın tedavisini gaye edinmiş, hastaya müşteri nazarıyla bakmayan, ticari düşünceyle hareket etmeyen hekim ve hastanelerin görüşünü almak lazım.

Sizin durumunuza gelince… Görülüyor ki, -öyle veya böyle- muhatap olduğunuz doktorlar, anlattığınız kadarıyla her şeyi net olarak söylemişler. Siz de makul-mantıklı ve de isabetli kararı vermişsiniz. Hayırlısı olsun. Evet, ecel değişmez. Fakat Cenab-ı Hak’tan da ümit kesilmez. eş-Şâfiî sıfatının tek sahibi odur. Dolayısiyle eğer imkânınız varsa, başka hekimlere ve hastanelere de hastayı/belgelerini gösterip onların da fikirlerini alınız. Malumunuz; el elden, akıl akıldan, tecrübe tecrübeden, hekim hekimden… üstündür, taa Arş’a kadar…  

Mevlâm yâr ve yardımcınız / yardımcımız olsun. Cümlemize sıhhat ve afiyet üzere son nefesimiz dâhil iman selameti versin. Amin…

 

Go to top