selamun aleyküm hocam

baba ölmeden önce mallarıpaylaştırıp öldükten sonra sizin derse geçerli olmuyormuş. peki baba böyle yaptıysa babaöldükten sonra herkes kabul edip babanın dağıtım şekliyle mallar paylaşılabilir mi.tüm çocukların rızası ile.

*******

Ve aleyküm selam.

Evet, kişi mirasçılarına, ölmeden önce mallarını paylaştırıp, öldükten sonra sizin derse geçerli olmaz. Çünkü hadis-i şerifte;

"Allah Teâla hazretleri her hak sahibine hakkını verdi. Bu sebeple varislerden biri lehine vasiyet yoktur." [Tirmizî, Sünen, Vesâyâ, 5, Hadis no: 2122; Nesai, Sünen, Vesâyâ 5, H. no: 6, 247; ayrıca bk. Ebu Davud, Sünen, Büyû, 90] buyrulmuştur.

Peki baba (muris) böyle yaptıysa, öldükten sonra da herkes bunu kabul edip babanın dağıtım şekliyle mallar paylaşılabilir mi, tüm çocukların rızası ile?” Yani babanın bu paylaşımına herkes razı olmuş, biribirlerine haklarını helal etmişlerse, ortada hukuki bir problem yok, bu muamele caiz olur mu, demek istiyorsunuz. Caizdir. Çünkü herkes paylaşımı kabul etmiş, karşılıklı rıza var, niçin olmasın? Kaldı ki isterse varislerden biri veya birkaçı, diğerleri lehine kendi hakkından / haklarından kısmen değil, tamamen de feragat edebilir. Gönül rızasıyla kendi hakkını bağışlayana, kendi malını hibe edene niçin veriyorsun denmez, denemez! Herkes iradesinde hürdür. O, onun bileceği, kendisinin karar vereceği bir husustur. Benzer mevzular için bk.

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/2254-miras-vasiyet-hibe.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/2525-miras2.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/2587-miras-ve-mal-paylasimi.html

Sık sık hatırlattığımız gibi, İslâm ahkâmı İslâm ahlâkıyla bir bütündür. Hiçbir mesele, ahlâkî yönü olmayan kuru bir hukukla sağlıklı bir çözüme ulaşamaz. Miras hükümlerine göre mal taksimi meselenin hukuki yönü ise, paylaşımlarda karşılıklı rıza ve fedakârlık da bunun ahlâkî cihetidir. 

Go to top