Hocam selamun aleykum.kandiliniz mubarek olsun.hocam hem  recebi serif ayi hemde kandil olmasi dolayisiyla oruc tutmak istedik.ama gece sahura uyanamadik .bizde sabah oruca niyetlendik.bu durumda bizim orucumuz olurmu.not dun iftar ederken allahumme leke sumtu diye baslayan iftar duasini duasini okumustuk

*******

Ve aleyküm selam.

Eğer ‘sabah’ dediğiniz vakit kuşluk vaktini geçmemişse, orucunuz sahihtir. Çünkü nâfile oruçlarda niyetin zamanı, akşamla başlayıp ertesi günün kaba kuşluğuna kadar devam eder. O vakitten sonraya kalırsa geçerli olmaz. Ancak akşamdan niyet ettiğinize göre, yeni bir niyete zaten gerek ve ihtiyaç yok. Orucunuz sahihtir.

A ç ı k l a m a

Dilerseniz önce oruçta niyetin hükmü nedir, onu görelim. Sonra da niyetin zamanını ve niyetle alakalı bazı hükümleri ele alırız.

Amellerin / ibadetlerin hükmü niyet ile olacağı için, oruçta da niyet şarttır. Niyet, malum olduğu üzere asıl insanın kalbindedir. Yarın oruç tutacağını bilmek ve içinden geçirmektir. Dil ile söylenmesi gerekmez. Gece sahura kalkmak da niyet yerine geçer.

Oruca ne zaman niyet etmelidir?

Ramazan orucuna, zamanı belirlenmiş adak orucuna ve nâfile oruçlara; akşamdan itibaren ertesi günü kuşluk vaktine kadar niyet edilebilir. Bu oruçlar için mutlak bir niyet yeterlidir. Mesela yarınki günün orucunu tutmaya, ‘yarın oruç tutmaya’, ‘yarın nafile oruç tutmaya’ diye niyet edilebilir. Maamafih bunlar için geceleyin niyet edilmesi, bu oruçların tayin edilmesi ve ‘yarınki ramazan orucunu tutmaya niyet ettim’ denilmesi daha faziletlidir. [Bkz. Bilmen, Ö.N., Büyük İslam İlmihali, Oruç kitabı, md. 73]

Ramazan orucunun kazası ile vakti belirtilmemiş adak orucuna, nâfile olarak başlanıp bozulmuş oruçların kazâsına ve kefâret oruçlarına niyet ise, akşamdan itibaren imsâk vaktine kadar yapılır. Bu vakitten sonra yapılan niyetle bu oruçlar sahih olmaz. Bu hükümler Hanefî mezhebine göredir. Şâfiîlere göre ise, nâfile oruç için, güneş batana kadar niyet câizdir. Yeter ki niyete kadar orucu bozan bir şey yapılmasın…

Niyetle ilgili bazı meseleler:

Bir kimse geceleyin herhangi bir oruç için niyet ettiği halde, imsâk vaktinden önce bu niyetinden dönse, bu dönme sahihtir.

Ramazan-ı şerîfin her günü için ayrı niyet lâzımdır. Çünkü araya geceler girmekte ve her günün orucu, ayrı bir ibâdet sayılmaktadır.

Bir kazâ orucuna güneşin doğuşundan sonra niyet edilse, o oruç kazâ yerine geçmez, nâfile oruç tutulmuş olur.Kazâ oruçlarına mutlaka imsâk vaktinden önce niyet edilmesi şarttır.

Bir kadın, henüz hayız hâlinde iken geceden oruca niyet etse, imsâk vaktinden evvel de hayız hâlinden çıksa, niyeti sahih olur, oruç tutması gerekir.

Şâfiî mezhebine göre niyetin vakti, oruç farz olursa gecedir; gündüze bırakılmaz. Gece niyet getirilmediği takdirde bayramdan sonra gününe gün kaza etmek lazımdır. Ancak, İbn Hacer (rh.) diyor ki: "Şâfiî olan kimse Ramazan`da niyetini unutup gece vaktinde getirmeyen kimse, Hanefî mezhebini takliden gündüz öğleden evvel niyet getirsin."

Maliki mezhebine göre Ramazan-ı şerifin başında bir niyet getirilirse kâfidir.Her gece niyet getirmek gerekmez. Bunun için Hanefî veya Şâfiî olan kimse Ramazan-ı şerifte, "Ben şu Ramazan-ı şerif ayında oruç tutmağa niyet ettim." dese iyi olur. Çünkü bir günün niyetini unutacak olursa da, Mâlikî mezhebine göre orucu sahih / geçerli olur.

Go to top