selamunaleyküm hocam. ben devlet memuruyum, maaşımı da anlaşma gereği bir devlet bankasından almaktayım. ben her ay maaşım yattığı vakit belli bir kısmını birikim amaçlı olarak o bankanın internet hesabından açtırdığım vadesiz altın hesabına yatırmaktayım, yani o hesaptan altın almaktayım. acaba benim bu şekilde yapmış olduğum işlem caiz mi?

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Bildiğim kadarıyla banka sana gerçekte eline altın vermiyor, sadece adı “altın hesabı” olan bir hesap açıyor. Yani ortada alıp verdiğiniz bir meta yok. Her şey “sanal”! Dolayısiyle sistemin şer’î hükümlere uygun olmadığını söylemeye bile gerek yok, bu açık. Ortada mevcut olmayan “sanal” bir şeyin alım-satımı söz konusu. Oysa altın ve benzeri meta’da alış-veriş peşindir. Yani al gülüm ver gülüm tarzında olması gerekir. Veresiye veya sanal alış-verişler caiz olmaz. Dışarıdan alıp bankaya yatırabilirsin, bu olabilir.

Meselenin bir diğer yönü de, mevcut şartlar muvacehesinde baktığımızda, sistem zaten temelde fasit; dolayısiyle neresini, neye göre, nasıl ve ne kadar düzeltebileceksiniz! O bakımdan yapılacak iş, imkan nisbetinde yanlışlardan uzak durmaya çaba göstermek olacaktır.

Go to top