Sevgili Hocam;

Bursalıyım, orada evim var ve bir gün oraya dönmek niyetindeyim. Fakat 17 yıldır Sinop'ta ikamet ediyorum. Sorum şu: Bursa'ya 15 günden az bir zaman için gittiğimde de namazlarımı normal kılıyorum, İstanbıl'da da evim var fakat oraya gittiğimde misafir hükümlerine göre namaz kılıyorum. İki ayrı Ehl-i Sünnet mensubu hocalarıma danıştım, ikisi birbiriyle çelişkili görüş bildirdiler. Allah rızası için isabetli ve uygun olanı söyler misniz? Özcan Yılmaz.

 

*******

Sevgili Özcan bey;

Hemen belirtelim; bir gün Bursa’ya dönmek (herhalde emekliliği kastediyorsunuz) ve orada ikamet etmek niyetinde olduğunuza göre, Bursa aslî vatanınız sayılır. Ve oraya ne zaman gitseniz, hazarî sayılırsınız; kaç gün kalırsanız kalınız mukim hükümlerine tabi olursunuz. Dolayısiyle 4 rek’atli farzları 4 olarak kılmanız icap eder.

Şu anda bulunduğunuz Sinap ise, sizin ikamet vatanınız olmuş oluyor. Sinop’ta ve İstanbul’da 15 günden az kaldığınız sürece sefer hükümlerine tabi olursunuz. Aslî vatanınızın dışındaki yerlerde evinizin-mülkünüzün olması seferilik hükmünü değiştirmez. Meseleye bu istikamette cevap veren arkadaşımızın söyledikleri isabetlidir. Bu arada fırsatınız olursa, sitedeki seferle ilgili diğer yazılara da bir göz atabilirsiniz. Umarım faydadan uzak olmaz.

 

Go to top