Allah-u Teala sizlere ve bizlere razı olduğu kullarından olmayı nasip etsin İnşAllah. [Dua cümlesinin sonuda bu güzel mefhum kullanılmaz. Onun yeri temenni cümleleridir. H. E.]

Halis bey sorum kabir ziyareti adabı üzerine. Hepimizin malumu büyük bir zatın kabrinde tevessül ederek dua etmek caizdir. Ancak "Allah'ım falanca kulunun hürmetine" diye dua etmeyip doğrudan o zata "benim falanca derdim var" demek küfür olur mu? (Bu sözü söyleyen yaratanın sadece Allah olduğunu bilmekte ve derdini bu büyük zata söyleyince bu zat benim için Allah'a dua eder onun duası benden makbul olduğundan bu şekilde yardım istiyorum demekte.) Buradaki inceliği kısaca açıklarsanız çok memnun olurum teşekkür ederim şimdiden.

 

 

*******

Radıyallâhu annâ ve anküm...

Sevgili kardeşim, bu meseleyi anlatmaktan âdeta dilimizde tüy bitti. Bunun ne mahzuru olurmuş ki, bilakis faydası olur. Zira her şeyi yaratanın, verenin, alanın Allah Teala olduğunu bilip inandıktan sonra geriye ne kalıyor, kendimize bir “vesile” edinmek... Öyle değil mi? O “vesîle”yi niçin ediniyoruz? İsteklerimizin daha hızlı kabulü, Rabbimize daha yakın olabilmek için değil mi? Kişi, ‘derdimi arz ettiğim bu zat derdime derman olacak’ demiyor ki? Bildiği o kadar, derdini ancak öyle dile getirebilmiş... Kısaca o zâtı vesile kılıyor, vasıta ediniyor, Rabbi ile kendi arasında aracı kabul ediyor. Dünyevi işlerimizde bile böyle değil midir? Bazen bir müesssesede bir çaycıyı aracı edinirsiniz, peki çaycı mı yapar işinizi? Hayır. Gene işiniz, yapılması gereken noktada halledilir. Ama onun görülmesinde çaycı vs. aracılık etmiş olur değil mi? Bu kadar basit! Aslında, meseleyi koskoca makalede ele alıp onca anlattıktan sonra bunları yazmak bile zait / gereksiz! Allah aşkına okumadınız mı bizim şu yazıyı: http://www.halisece.com/akaid/138-islamda-turbekabir-ziyareti-ve-tevessul.html Burada hepsi var.

Meseleyi biraz daha açacak olursak, sorunuza mukabil ben de size sorayım:

- “Allah'ım falanca kulunun hürmetine" diye dua ile, o zata "benim falanca derdim var" demek küfür olur mu hiç, itikadı sağlam olduktan, yani Yaratan’ın, asıl verip alanın Allah (c.c.) olduğuna inandıktan sonra... Kişinin o sözden kastı-gayesi belli değil mi?  Kaldı ki şöylece de açıklamışsınız zaten: (Bu sözü söyleyen yaratanın sadece Allah olduğunu bilmekte ve derdini bu büyük zata söyleyince bu zat benim için Allah'a dua eder onun duası benden makbul olduğundan bu şekilde yardım istiyorum demekte.)

Velhâsıl, bu şekilde Allah Teala’nın “vesile talep edin” emrine uyan kişiyi nasıl küfürle yaftalayabilirsiniz? Olacak iş mi yani bu? Olsa olsa, kusura bakmayın ama, ya insanın aklını peynir ekmekle yemiş olması lazım, ya Vehhâbi itikat ve zihniyetinde bulunması, ya da bilmeden-anlamadan akıntıya kürek çekip mevcut sapıkların laflarını-lakırdılarını geveliyor olması gerekir. Yoksa aklı başında bir Müslümanın edeceği bir laf değildir o tür sözler...

Go to top