es-Selamu Aleykum Hocam..

Hocam epey zamandır vakit namazlarını kıldığım bir cami var..Yalnız burada uzun zamandır dikkatimi çeken bir konu var..İmam Efendi namazı kıldırırken sureleri okuduğu esnada adeta tabiri caizse ileri geri yaylanmak suretiyle namazı kıldırmaktadır..Bu esnada çoğu zaman arka ayak topukları yerden kesilmektedir..Geriye doğru hamle yaptığında ise ön ayak kısımları kalkmaktadır..Çoğu Zaman Allah affetsin gözüm buna kaymaktadır..Bu sabahta sol ayağını adeta kaldırmak suretiyle ayağının yerden kesilip adım attığını gördüm..Kendisi farkında olmadan bunu yapıyor diye düşünmekteyim..Bu hareket amel-i kesir midir?Namaza, biz cemaate zararı var mıdır?Bu konu ile alakalı olarak meselenin aslı nedir? Allah razı olsun..

*******

Ve aleykümü’s-Selâm.

Söz konusu hareket, her ne kadar namazın sıhhatine mâni olmayıp bozmasa da, faziletini düşürür, sevabını azaltır, namazdan umulan-beklenen manevi tesiri noksanlaştırır. O bakımdan namazda huzu' ve huşu'u temin ve huzur içerisinde ibadetimizi eda edebilmek için, kalbimiz-ruhumuz kadar vücudumuzun da belli bir düzen-disiplin ve sükûnette olması, a'zâların lüzumsuz ve mâzeretsiz yere oynatılmaması icap eder. Bu cümleden olarak;

Musallînin bir özür durumu hariç, elleriyle oynaması, namazdayken sabit durmamak, ayaklarını düzgün kullanamamak, etrafa bakınmak namazın huşu'una mâni olan, tabir caizse içini boşaltan hareketlerdir.

Namazdayken ayağın bilerek 3 tesbih miktarı (3 defa sübhânallah denecek kadar) yerden kesilmesi durumunda namaz bozulur. Buna dikkat edilmesi gerekir. Çok kısa süreli ayağın yerden kesilmesi namazı bozmaz. Ama bu fiil devamlı oluyorsa, mekruhtur, hoş bir davranış değildir. Bilhassa secdeden kalkılırken ayağın öne atılması, camilerde sık rastlanan bir davranıştır. Bu hâl de namazın düzgün kılınmadığının bir ifadesi ve nişânesidir.

O bakımdan namaz içinde bu fiilleri işleyen imam olsun cemaatten bir fert olsun, bu kardeşlerimize güzel bir üslûpla yaptıklarının yanlış ve meselenin doğrusunun ne olduğu mutlaka anlatılmalıdır.

Hâsılı; namazların zahirî âdap ve erkânına, bâtınî huzu' ve huşu'una dikkat edilmelidir.

Bu meseleyle ilgili olarak ayrıca bkz. http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1500-namazda-ayaklarin-kalkmasi-ve-meyyit-icin-nasil-bilirdiniz-sorusu.html

Go to top