Selamün aleyküm hocam. Sorum şudur: Silsilei saadatın 29. Halkası bizim bildiğimiz Hafız Ebu Said’ir, ama menzil tarikatına bağlı arkadaşlar bunun mevlana halid bağdadi olduğu konusunda ısrar ediyorlar. Bu konu ile alakalı kaynak teşkil eden bir kitap veya bilgi var mıdır veye bu konuyu arkadaşlara nasıl izah edebiliriz. selim - site

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Evet, Silsile-i Aliyye’nin 29. Halkasını teşkil eden zât, sizin de belirttiğiniz gibi, Hâfız Ebû Said Sâhib (k.s.) hazretleridir.

Mevlâna Halid-i Bağdadî ve Halidîler meselesine gelince…

Tasavvufta, yani bâtın-i şeriatte irşada salahiyetli mürşid-i kâmil ü mükemmil başka, mürşid-i kâmilin vazifelendirdiği halife başkadır. Evliya olmak (velâyetin herhangi bir mertebesinde bulunmak) ayrı, irşâda salahiyteli vâris-i rasûl / şeyh-i kâmil ü mükemmil olmak apayrı bir şeydir.  Silsile-i Sâdât-ı Nakşibendiyy-i Aliyye zincirindeki esas isim listesi / sıralaması değişmiyor. Aslolan silsile belli. Hâfız Ebû Said Sâhib (k.s.) hazretleri, asıl silsilenin 29’uncu halkası. Ondan sonrası da ehlince malum… Bkz. http://halisece.com/islami-yazilar-ve-makeleler/23-tasavvuf/220-qsilsileq-nedir-tasavvufta-qsilsileq-neye-denir.html

Ama bazı halifelerin adıyla anılan kollar var; mesela Hâlidiyye gibi… Oysa Mevlâna Halid-i Bağdadî (k.s.) 33 silsilenin halkalarından biri değildir, bağlı bulunduğu zâtın halifesidir. Onu sevenlerin, müntesibi bulunanların kabul edip etmemesi bu sahada bir şeyi değiştirmez.

Bir başka teferruât (detay-ayrıntı): Silsile-i Aliyye hazeratı içerisinden tütün kullanan yoktur. Ama bu zât (Halid-i Bağdadi) sigara içiyordu. Nitekim Irak'tan Şam'a gidip yerleşince Şam âlimleri kendisini ziyarette bulundular. Âlim ve âmil olduğu için onların muhabbet ve takdirlerini kazanmıştı. Ancak sigara içtiği için tenkide mâruz kaldı…. Sonra da Halid-i Bağdadi, bu tenkitler karşısında onların hatırı için sigarayı terk etti.

Kısacası Silsile-i Sâdât listesinin dışında kalan isimler, evliya da olsalar, kendi adlarıyla anılan bir kolları da bulunsa belli bölge veya muayyen topluluklar için vazifelendirilmiş zatlardır; buna da kısaca, mürşid-i kâmilin halifesi / halifeleri deniliyor tasavvuf ıstılahında… Bu meselenin ilmî kıstası / ölçüsü, izahı budur, bize intikal eden sahih liste de bunun en bâriz ve en kavî şâhididir. Daha başka ne gibi bir delil arayacaksınız ki..?!

Geniş bilgi için lütfen aşağıdaki linklere de mutlaka bkz.

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/788-malumat.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1177-rabita-serife-ve-mursidi-kamillik.html

http://halisece.com/islami-yazilar-ve-makeleler/23-tasavvuf/591-silsile-nedir-tasavvufta-silsile-neye-denir.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1236-selamun-aleykum-halis-bey.html

Go to top