Hocam Selamün Aleyküm , cevabını merakla bekledgim iki sorum var size. Cevaplarsanız çok memnun olurum

Birincisi , benim bi arkadaşım var ve bu arkadaşım çok büyük bi günah işlemeye niyetli ve yapmak üzere. Ben bunu başka bi arkadaşımdan ögrendim ve bu bilgi sahih. Benim arkadaşımı uyarmam gerek ama benım bunu bildiğimi ögrenirse çok mahcup olur bana karşı ve yıkılır. Ama bi yandan da içim el vermiyor arkadaşımın bu haline. Sizin bi öneriniz var mı ne yapmalıyım nasıl yapmayalım benim bildğmi ona belli etmeden ? Aklıma şöyle bişey geliyor ona diyeyim ki ; bi rüya gördüm sen bataklıktaydın uzatıyodum elimi gelmiyodun çok kötüydün gibi bi rüya anlatıyım belki tesir eder ? Biliyorum yalan rüya çok kötü bişey ama arkadaşımın meylettiği şey de büyük günahlardan

İkinci bi sorum daha var Hocam , yine bi arkadaşım var bu biriyle evlenmeye niyetli ama 2-3 sene sonra falan evlenebilir çeşitli nedenlerden dolayı. Arkadaşım evlenmeye niyet ettiği kişi hakkında şuanda istihareye yatmayı planlıyor. Acaba şuanda yatması uygun mudur ? Görür mü yoksa bunun bi vakti var mıdır hocam ? Evlenme anından evvel mi yatması gerek yoksa şmdiden yatsa da olur mu , istiharenin şartları nelerdir tam olarak ? Selam ve dua ile hocam.. İrfan Orta - Facebook

*******

Ve aleyküm selam.

1- Yalana başvurman caiz olmaz. Ayrıca yalanla bir yere de varılmaz. Yalanın caiz olabileceği yerler bellidir. Yaptığın işin meşru olması gerektiği gibi, o işi yaparken tuttuğun yolun da meşru olması gerekir. Başka münasip ve doğru bir yolla kendisini ikaz edip, söz konusu yanlıştan dönmesini temin etmeye çalışınız. Elinizden geleni yaptıktan sonra, bunun neticesinde başarılı olup olmamanız sizin sorumluluğunuzda değildir. Gayret edip çalışmak, elimizden geleni yapmak bizim vazifemiz; hayırlı neticeyi vermek / oluşturmaksa Cenab-ı Mevlâ’ya aittir.

2- İstihare ve istişare yüce dinimiz İslâm’ın içtimai hayatımıza getirdiği iki önemli sünnettir. Her ikisi de yapacağımız işlerle alakalıdır ve yapmayı düşündüğümüz işlerin öncesinde yapalır. Madem evlenmeyi düşünüyor, tabii ki şimdiden istişare ve istiharelerini yapması uygun olur.

İstişare eden pişman olmaz, sözü Rasûlullah Efendimize (s.a.v.) aittir. Ve yine istişare, istihareden önce yapılır. İstişareler sonucunda iyi olacağına kanaat getirilen iş için ayrıca istihare de yapılabilir. Ve ondan sonra yapılması düşünülen iş hususunda harekete geçilir.  

Go to top