selamun aleyküm

Hocam ben şafii mezhebindenim.benim çevrem henefi idi.onlar istibrayı tuvaletten çıktıktan sonra 40 adım yürüyerek yapıyordu.bende hep öyle yapıyordum.daha sonra öğrendimki şafii mezhebinde bi damla bile namaza mani imiş.benim bu namazlar olmuş mudur.bundan önceki namazlarımı hanefiye göre kıldım desem olur mu.maliki mezhebinde necis namaza mani değilmiş onu öğrendim.maliki mezhebini taklit olur mu.yoksa bundan önceki namazları kaza mı etmem gerekiyor. salih baş

*******

Ve aleyküm selam.

Peki, istincadan sonra istibra ve istinkada 40 adım yürümeyi âdet edinmiş kimsede idrar gelmeye devam mı ediyor sence? Öyle olduğu halde mi abdest alıyor mü’minler? Gene saçmalamış, tecessüsün zirvelerine tırmanmış, soru sormak için kendini hayli zorlamışsın. İsim değişik ama, kim olduğun malum!

Sadece Şâfiî mezhebinde değil, Hanbelî ve Mâlikîlerde, hatta Hanefîlerde de İmameyne (rahımehumullah) göre kaba necasetin hepsinin zerresini bile yıkamak farzdır. Ancak Mâlikî’de iki kavil vardır; birinci kavilde necasetin zerresini dahi temizlemek farz iken, öteki kavilde ise sünnettir. Tamam mı benim eksantrik kardeşim?

Müsterih ol; bundan önceki namazlarını kaza etmen gerekmez. Yeter ki sen namazlarını usûl, âdap ve erkânına riayetle, huzu’ ve huşu’ ile edaye devam et. Kaldı ki başka bir mezhep, amelden sonra da taklit edilebilir; senin deyiminle ‘geçmişe yönelik mezhep taklidi’ de caizdir. Ancak telfîk-ı mezahibe kaçmamaya son derece itina göstermek, dikkat etmek lazımdır.

Son olarak bir şey daha lazımdır ki; o da, söz verdiğin üzere bu saçmalıklara son vermen, değişik isimlerle de olsa bunu sürdürmemendir!!! 

Go to top