Selamun aleyküm hocam, seferilik ile ilgili soru sormak istiyorum. Ben A şehrinde doğdum büyüdüm, 7 yıl yaşadığım B şehrinde evlendim, memur olduğum için eşim, çocuklarım ve evim C şehrinde, ben D şehrinde çalışıyorum, geçimimi D şehrinden kazanıyorum. Haftanın 4 günü D şehrindeyim, 3 günü C şehrindeyim. Emekli oluncada A şehrine yerleşme düşüncem var. Su an annem babam da A şehrinde yaşıyor, A şehrinde babamın evine yılda 10 gün gidiyorum. Benim A, B, C ve D şehirlerindeki 15 günden az gittiğimde seferilik hükmüm nedir. Bütün şehirlerin arasındaki mesafe sefer miktarından fazla.  Mehmet Taşdemir - Muş

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Bildiğiniz gibi İslâm hukukunda seferle alakalı hükümler için kullanılan üç türlü vatan kavramı vardır:

a) Vatan-ı aslî

b) Vatan-ı ikamet

c) Vatan-ı süknâ

Aslî vatan; bir insanın doğup büyüdüğü, evlenip içinde sürekli yerleşmeye karar verdiği bir yerdir. Bu durumda demek oluyor ki sizin aslî vatanınız A şehridir. Dolayısıyla oraya ne zaman ve hangi müddetle giderseniz gidin, seferî değil hazarî hükümlerine tâbi olursunuz ve dört rek’atli farz namazları tam olarak eda etmeniz icap eder.

İkamet vatanı; kişinin, içinde on beş günden fazla kalmak üzere yerleştiği yere denir. Ki askerlik, öğrencilik, işçilik veya memurluk gibi hizmetler sebebiyle sürekli bir şekilde yerleşilmeyen beldeler, on beş günden fazla kalmaya niyet edilmesi yüzünden "ikâmet vatanı" mahiyetindedir. Binaenaleyh sizin B ve C şehirlerindeki durumunuz, bu tasnife girer. Hepsi de 15 günden fazla kalmanız halinde vatan-ı ikamet hükmündedir, namazlarınızı mukim hükümlerine göre tam olarak eda edersiniz. Şayet 15 günden az kalacak olursanız, vatan-ı süknâ hükümleri geçerli olur ve farzları kısaltarak kılarsınız.

Süknâ vatanı ise, on beş günden az kalınacak yer demektir. Kişi orada seferî sayılır; on beş günden kısa süren ve seferî olacak kadar uzağa yaptığı bütün yolculuklarında, şehrin yerleşim alanları (büyük şehirlerde oturduğu mahallin) dışına çıktığı andan itibaren ve gittiği yerde seferî sayılır. Bu hüküm, geri dönünceye kadar devam eder. Çalıştığınız yer olan D şehri eğer ikamet mahallinizden sefer ölçüleri miktarı uzak ise (90 km ve üzeri) -ki öyle olduğunu ifade etmişsiniz- ve günlük gelip gidiyorsanız, oradaki namazlarınızı seferî hükümlere göre eda etmeniz gerekir. Şayet orada da 15 günden fazla kalmaya niyet ederseniz tabii ki hazarî  yani mukim hükümlerine tabi olursunuz. 

Sorunuzdan anlayabildiğim kadarıyla meselenin çözümü böyle. Anlaşılmadık bir durum olursa gene tekrar görüşürüz. Bu arada fırsat bulursanız, sitedeki seferle ilgili diğer yazılara da göz atmanızın faydalı olacağını hatırlatmak isterim.

Mesela aşağıdaki linklere bkz. http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1854-seferilik-hukumleri-ii.html 

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2553-seferi-hukumler.html

Go to top