Seferilik hususunda; vatani aslinin tanımında "yaşadığı ve geçimini sağladığı yer" de yazıyor. Ayrıca vatani asli diğer bir vatanı asli ile bozulur diyor. Ben geçimimi D şehrinden sağladığım için burası benim vatanı aslim olmaz mı, D şehrinin vatani asli olması ile A şehrinden vatani aslilik kalkmazmı. Veya benim doğup büyüdüğüm A şehri ile bir alakam kalmasa, aile büyükleri de olmasa, A şehrine sadece gezi maksatlı gitsem 5 günlük, yine de normal mi kılmam gerekir. Yine vatani asli tanımında evlendiği yer yazıyor, ben B şehrinde evlendim. Buranın da tanıma göre vatani aslı olması gerekmezmiydi. Ailem C şehrinde yaşıyor ama benim geçimim D şehrinde. Ve herzaman hafta içi D şehrinde, hafta sonu C şehrinde olacam, verdiğiniz cevaptan C şehrinde normal kılmam gerekli, D şehrinde seferi kılmam gerektiğini anladım. Ama geçimim D şehrinden olduğu için buranın vatani asli olması gerekmez mi. Şimdiden çok teşekkür ederim. Mehmet Taşdemir

*******

Değerli kardeşim;

Sorunuzla alakalı tereddütlere gelince;

D şehri senin çalıştığın yer ve vaziyete göre vatan-ı süknâ hükmünde. Fizikte olduğu gibi fıkıhta-hukukta da hiçbir zaman zayıf kuvvetliyi ortadan kaldıramaz, onun yerine geçemez. Binaenaleyh en zayıf durumda olan süknâ vatanı en kuvvetli durumda olan aslî vatanı kaldırıp değiştiremez.

A şehrinin aslî vatanın olduğuna niyet ve kararın ise sarih ve kesin. Herhangi bir tereddüdün yok. Sonuçta oraya dönmeyi düşünüyorsun. Dolayısıyla o aslî vatanı ancak, başka bir aslî vatan olarak temelli kalmak üzere niyet edip taşınacağın / ikamet edeceğin yer bozabilir, değiştirebilir. Oysa senin, ne C’de ne de D’de sürekli kalma niyetin yok. C’yi ikamet vatanı olarak tayin etmiş ve öyle istimâl ediyorsun. D ise işyerin. Orada çalışıp ikamet vatanına dönüyorsun her gün… Bu sebeple orası da senin vatan-ı süknâ’n oluyor.

Netice olarak, aslî vatanını bozup değiştirecek başka bir vatan-ı aslî edinmemişsin. O halde A şehri senin aslî vatanın olarak devam eder ve oraya bir günlüğüne de, beş günlüğüne de gitsen haliyle seferî olmaz hazarî yani mukim olursun.

Bilmem anlatabildim mi?

Ayrıca önceki cevabî yazıya da lütfen tekrar bkz. http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1853-seferilik-hukumleri-i.html

Selam ve dualarımla…

Go to top