Hocasından hacısından bu mesaj gönderiliyor, DOĞRUMUDUR kaynağı varmıdır,hürmetler efendim selametle...Geçmiş namazların toplam(400senelik)kazasi hakkında Efendimiz buyurmuslarki:Ümmetimden birinin kazaya kalmış namazı olsa,ramazanın son cuma günü cuma namazı ile ikindi namazı arasında 4rekat namaz kılsa 400senelik kaza namazı ödemiş olur.insan400senelik yapamadığı gibi bukadarda borcu olamaz bu sebeble artani anasına,babasına,çocuklarına,komşularının yerine geçer.KILINIŞI:ikindinın sunneti gibi kılınır.(niyet ettim allah rızası için evvelden üzerimde kalmış kaza namazlarının kefaretine4rekat namaz kılmaya.her rekatta 10ayetülkursi,15kevser,3kafirun,3ihlas.selamdan sonra70 istigfar,70salavat çekilir.Bu mesajı listenizde bulunan herkese iletin lütfen

*******

Selamün aleyküm.

Bu bilgiye, ne sahih ne zayıf hiçbir hadis kaynağında rastlayamadığımız gibi, fezâile - mevâiza dair eserlerde de göremedik. Sünnî ulemaya ait te’lifatta yer verilmemiş.  

Bunu internette tedavüle çıkaranların kaynağı ise, muasır / çağdaş Şîi yazarlardan biri olan 1918 doğumlu Muhammed Salih el-Behrânî adındaki şahsın, “en-Nemâriku’l-Fâhire ila Tarâiqı’l-Ahire” adlı eseridir. Kendisi bu rivayeti senetsiz-mesnetsiz-me’hazsiz bir şekilde ortaya atmıştır. Hatta Şîîler de ekseriyetle böyle bir bilginin doğruluğuna inanmamaktadırlar.

Netice olarak diyebiliriz ki; fezâil (amellerin faziletleri) noktasında dahi, bunun bir kıymet-i harbiyesi yoktur. Tamamen uydurmadır ve İslâm’ın umumi esaslarına / umdelerine ve namazın âdabına da aykırıdır. Zira öncelikle beş vakit namaz, İslâm’ın beş temel şartından biridir; edası da, vaktinde edâ edilmediği-edilemediği takdirde kazası da farzdır ve bu farziyet edille-i şer’iyye-i asliyeden Sünnet’le sabittir. Bazılarının iddia ettiği gibi ‘gereksiz’ değildir. Detaylı bilgi için bkz.

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1197-kaza-namazi-ve-oruc-keffareti-hakkinda-kur-an-da-delil-var-mi.html

Nassla sabit olan bir hususta ise malum olduğu üzere içtihada da yer yoktur.  

Go to top