Hocam Selamün Aleyküm. Cemaatla namazda bazıları imamdan önce yatıp kalkıyor, bunların namızı oluyor mu? M. Ekrem Kahraman - İstanbul

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

İmama uyan kimsenin, rükünleri imamdan sonra yapması gerekir, âdâba uygun olan budur. İmamdan önce rukûa eğilmek, secdeye gitmek, imamdan önce rukû' ve secdeden doğrulmak mekruhtur.

İmama uymuş bir kimsenin, namazın bir rüknünün tamamını imamdan önce yapması namazını bozar. Meselâ, imamdan evvel rukûa gidip ondan önce rükûdan doğrulan veya imamdan evvel secdeye gidip, imamdan önce secdeden kalkan kişinin namazı bozulur. Her ne kadar rükûda imamla beraberlikleri olsa da, secdede bu beraberlik olmadığı için namazı kerahetle dahi sahih olmaz. Namazı iade etmesi gerekir.

Ancak, imama uyan kişinin secdeye varması, imam başını rukûdan kaldırdıktan sonra olmuş ve imam, o kişi secdede iken ona yetişmiş ise, imamla secdedeki ortaklıkları sebebiyle o kimsenin namazı sahih, fakat imamdan önce secdeye vardığı için mekruhtur. Eğer imam o secdede iken onun secdesine ortak olmazsa bu kimsenin namazı, yukarıda belirttiğimiz üzere, sahih olmaz.

İmamdan önce rukû ve secdeye gidenlerin hâline dair, Rasûlullah Efendimiz’den (s.a.v.) çok önemli bir ikaz şöyledir:

Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayet edilen hadis-i şeriflerinde Nebî sallallahu aleyhi ve sellem buyurmuşlardır ki:

Sizden biriniz, imamdan önce başını (rükû veya secdeden) kaldırdığı zaman, başını Allah Teâlâ’nın merkep başına veya suretini merkep suretine çevirmesinden korkmuyor mu?”[Buhârî, Sahih, Ezân, 53; Müslim, Sahih, Salât, 114-116. Ayrıca bkz. Tirmizî, Sünen, Cum’a, 56; Ebû Dâvûd, Sünen, Salât, 75; Nesâî, Sünen, İmâmet, 38; İbni Mâce, Sünen, İkâme, 41]

Hâsılı; başta namazlarımız olmak üzere, bütün ibadet ve tâatımızı âdâbına riayet ederek edâ ve îfa etmeye gayret etmeliyiz. Her şeyin değeri, usûl ve âdabına riayetle orantılı olduğu gibi, kulluk vazifelerimizin ecir ve mükâfatı da ona göredir.

Go to top