es-Selamu aleykum hocam..Akşam ezanın diğer vakit ezanlarına göre çabuk okunmasının hikmeti nedir?Selam ve dua ile.. Fazıl Karataş – Facebook

*******

Değerli kardeşim;

Ve aleykümü’s-selâm kardeşim;

Elbetteki bunun bazı sebep ve hikmetleri vardır. Dilerseniz sadece akşam ezanını değil, namazını da kapsayacak şekilde meseleyi ele almaya çalışalım.

Bunlardan birincisi ve en önemlisi, akşam namazının vakti tez geçer. Nitekim akşam namazının farzının önce kılınması ve uzatılmamasının bir hikmeti, akşam vaktinin kısa ve esnada meşguliyetin yoğun olmasıdır. Bu sebeple ihtiyat için ezan çabuk okunup, farz da öne alınmış olabilir. Detaylı bilgi için bkz. http://www.mollacami.com/konu/ak-am-namazinin-vakti-tez-gecer-12354.html

Yine akşam güneşin batışı insana ölümü ve kıyameti hatırlatmakta ve ölümlü dünyada ibadetlerimizi yaparken tembellikten kurtulup bizi acele ile ibadete / kulluğa yönelmemizi sağlamaktadır. Ve buna da, biraz önce belirttiğimiz gibi farzı eda ile başlamaktayız.

Çünkü akşam vakti, yani güneşin batımı, gecesi ve gündüziyle birlikte 24 saatlik yeni günün başlangıcıdır. Bu bakımdan güne farz namazı ile başlanmış oluyor.

Anlatmaya çalıştığımız bu hususlar, makul ve mantıklı sebep ve hikmetler olmakla birlikte, akşam namazında önce farzın kılınmasının temel sebebi; Allah Teala böyle emrettiği içindir. Ezan’ın çabuk / sür’atli okunması da, Asr-ı Saâdet’ten beri uygulamanın böyle olup, bunun mürekkep bir icma’ halini almasıdır. Binaenaleyh aksi yönde bir uygulama, yanlış, usûle ve âdâba aykırı olur. 

Go to top