selamün aleyküm hocam dokuz ay önce eşimin beni aldattıgını ögrendim ayrılmayı düşündün biri dokuz aylık digeri dört yaşında iki çocugum vardı ve biz beş ay kadar ayrı yaşadık çocugumun pisikolojisi bozulmaya başlamıştı ve eşim hata haptıgını birdaha olmayacagını söylüyordu ben de çocuklar için bir şans daha vermek istedim veeşime birdaha hiçbir şekilde o kişiyle görüşmeyecegine iletişime geçmeyecegine dair nikahımın üzerine yemin ettirdim fakat ben hala devam ettiginden şüpheleniyorum eger varsa bizim durumumuz nedir . acaba yemin ederken ince bir ayrıntı vardı da bu yeminden kaçış noktası var da ben bunu mu bilmiyorum devam ediyorsa bizim nikahımızı bozmayacak bir durum olabilir mi kafam çok karışık lütfen yardım edin. meral

*******

Ve aleyküm selam.

Fkıhta-hukukta beyan asıldır. Bir daha yapmayacağını söyleyen insanın, yaptığına dair kesin bir delil ortaya çıkmadıkça yapmadığına inanılır, öyle olduğu kabul edilir. Başka bir ifadeyle, aksi varid ve vaki olmadıkça o yönde itham edilip suçlanmaz. Ve yine şüphe üzerine hüküm bina olunmaz. Yani ben bunun böyle olduğuna dair kuşkuluyum, ona göre hükmediyorum denilemez. Meselenin bir yönü bu.

Gelelim onun bu söz konusu işi -faraza- devam ettirmesi halindeki hükmün ne olacağına…

Ancak biraz önce de belirttiğimiz gibi tekrar hatırlatalım, kesin olarak yaptığını isbat etmeniz gerekir. Bilindiği üzere zinada dört şahit gereklidir. Dördünün de kesin olarak fiili-faili ve mefulü olması gereken hâl üzere görmeleri icap eder. Yoksa zinaya dair hüküm verilmez / verilemez. Hatta isbat edemedikleri takdirde şahitlere iftira cezası verilir. 

Peki talaka ya da sizin tabirinizle nikah üzerine yemin edilirse ne olur?

Eğer bir şarta bağlı olan yemin bozulursa, yani kişi yapmamak üzerine verdiği sözü tutmaz, o işi yapacak olursa;

a. Yemin keffâreti vermesi gerekir. Yemin keffâreti için bkz. http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1078-yemin-keffareti.html

b. Hanımı da bir talakla boş olur. Yani ric’î talakla boşanmış olurlar. Çünkü hanımının talâkını, o fiili bir daha yapmama şartına “tâlık” etmiş, bağlamış, yemini de bunun üzerine yapmıştır. Ancak ric’î talakta geri dönüş mümkündür. Adı üzedinde ric’î, yani dönüşü olan boşamadır bu. Dolayısiyle kişi, yeni bir nikâha dahi gerek kalmadan, hanımına döndüğünü söz, fiil ya da bir davranışla ortaya koyar. Böylece geriye kalan iki talak bağıyla evliliklerini devam ettirmiş olurlar. Benzer soru ve cevaplar, ayrıca nikah hakkında detaylı bilgi için bkz.  

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/879-talak-uzerine-yemin.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/881-talak-uzerine-yemin-2.html

http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-65.html

Âcizane tavsiyem; hakkaniyetten ayrılmamaya, aileyi koruyup kollamaya gayret edin. Eğer beyiniz gerçekten o yanlıştan dönmüşse, gereksiz şüphe ve sıkıştırmalarla üzerine gidip yuvanızın dağılmasına zemin hazırlamayın. Basit ifadesiyle, yıkıcı değil yapıcı olmaya gayret edin.

Rabbim (c.c.) evlerimizi, ailemizi, çoluk çocuğumuzu, topyekün milletimizi huzur-sükûn, saadet ve selametten mahrum bırakmasın. İki cihanda mes’ud eylesin. 

Go to top