Selamünaleyküm. İftitah tekbirini söylerken baş parmakların uçlarının kulak yumuşağının altına kadar ve değmeyecek şekilde getirilmesi namaza engel olur mu? Şahin – Site

*******

Ve aleyküm eslam.

Namaza girerken alınan iftitah tekbiri esnasında ellerin kaldırılması, dört hak mezhebe göre de sünnettir.

Hanefî Mezhebi'ne göre erkeklerde, başparmakları kulak hizasına, bir başka ifadeyle kulak yumuşağına-memesine değecek kadar kaldırmak sünnettir. Diğer mezheplere göre değil. Kadınlar ise ellerini parmak uçları omuzlarına kavuşacak şekilde göğüslerinin hizasına kadar kaldırıp o vaziyette Allâhü Ekber derler.

Görülüyor ki sorduğunuz mesele sünnettir, namazın âdabındandır, farzından değil. Kaldı ki kişi, öyle yapmakla o sünneti de ifa etmiş oluyor. O halde namazın sıhhatine niçin engel olsun? Namaz sahihtir.

Ancak unutmamak lazım; ibadetlerde sadece farzlarla iktifa etmeyip, tamam, namazım oldu / sahihtir demeyip, sünnetlere-âdaba da son derece dikkat etmek gerekir.

Sık sık hatırlattığımız gibi, keşke soruyu göndermezden evvel sitede araştırıp aşağıdaki linklere bir bakıverseydiniz… Her zaman bu kadar müsait olmayabiliriz. Bilmem anlatabildim mi..?!

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/505-iftitah-tekbiri-hakkinda.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1533-iftitah-tekbirinde-elleri-kulaklara-goturmek-bid-at-midir.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1368-namazda-kiyamda-ellerin-durusu.html

Go to top