Hayırlı günler Hocam.Birkaç sorum olacaktı. 1) Tuvalette peçeteyi sardık istibra için.sonra çıkınca 40 adım attık.son damla için birkez daha tuvalete girdik.bir daha tuvalete girmeye ihtiyaç var mı? Son damlayı aldıktan sonra kesilme hissini mi bekleyeceğiz? 2) Duş başlığı (fıskiye) ile nasıl sünnet üzere gusül abdesti alınır? başa mesh ederken 3 kere su dökmek şart mı? duş başlığıyla biraz zor oluyor. 3) İhtilam olduk diyelim.İdrarımızı yaptık.40 adım attık.kesilmesi için meninin de bayağı bekledik.ayrıyeten istibra yapmak gerekir mi?  şimdiden teşekkürler hocam..  

Soru: Mehmet Nedim tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Selamün aleyküm. Sana da hayırlı günler.

Vesvese sorularına gelelim.

1. İstibra için uyguladığınız usûlden sonra genellikle idrar vs. zaten kesilir. Eğer özel bir rahatsızlığınız yoksa, durmadan tekrar-tekrar tuvalete taşınmanın tabii ki gereği yok. Kesildiğine kanaat getirdikten sonra taharetinizi yapıp çıkarsınız. Şeytanın vesvesesiyle uğraşmayın. Ona kulak verirseniz, sizi maskara haline sokar!

2. Duş başlığıyla da pekâlâ sünnet üzere gusül abdesti alınır. Açıp kapama düğmesi senin elinde / kontrolünde değil mi? Ayrıca duş başlığını oturtacağın bir aparatın yok mu, yoksa koydur. Çok mu zor! Şayet buna rağmen onunla abdestini alamıyorsan, musluğu kullan. Her aklımızı sana verip, âmiyane tabirle ‘Biz değirmene yoğurt öğütmeye mi gidelim!’ Başa mesh etmek için de üç kere değil, bir defa ellerini ıslar ve meshedersin. Unutma; mesh üç değil, tektir. Yani bir keredir.

3. İhtilamdan sonra idrarını yaptın, yürüyerek akıntının bitmesini temin ettin, hatta üstüne üstlük senin deyiminle, kesilmesi için bayağı bekledin de… Bütün bunlar iyi, hoş, temizlik için gerekli, fakat yeterli değil. Tabii ki istibranı yapacaksın, kesildiğine tam kanaat edeceksin. Bunu sormak, gerçekten akla ziyan!

İstibra nedir?

İstibra, küçük abdesti bozduktan sonra idrarın çıktığı yerden sidik damlalarını, idrarın eserini tamamen gidermek değil midir? Bu da küçük su döküldükten sonra olur ve erkeklere mahsustur.

Bir başka ifadeyle istibra; halkın gözleri önünde olmamak üzere, yürümek, öksürmek yahut sol tarafına eğilmek, vb. suretlerle idrar eserini iyice gidermek demektir.

Erkekler, idrarını yaptıktan sonra, kesildiğine dair kalpleri mutmain olmalı... Sonra da istinka yapmalıdır. İstinka, istincada yani necaseti temizlemede mubâlağa (fazlaca) yapmaktır ki, bu da önce silmek, ardından yıkamak, son olarak da kurulamaktır. [Bkz. Mehmed Zihnî Ef., Nimet-i İslam, İstanbul, 1398, s. 55]

Erkekler bunları yapmadıkça, abdeste başlamaları caiz olmaz. Zira idrar sızıntısının meydana gelmesi yahut damlaması abdestin sıhhatine mânidir, abdest alınmamış sayılır.

Yazılanları ve aşağıda vereceğim linkleri dikkatli ve anlayarak oku. Şeytanın vesveselerini bir kenara bırak ve bu mevzuda da yazmayı kes artık.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2398-istibra.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2399-taharet-istinca-istibra-istinka.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3019-abdestsiz-namaz-kilanlar.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3067-mezi-nin-temizlenmesi.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3069-istibradan-sonra-tenasul-uzvunu-yikamadan-abdest-alip-namaz-kilabilir-miyiz.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3427-gusul-ve-abdeste-vesvese-ihtilamda-yikanmadan-once-ne-yapilir.html

Go to top